lørdag 5. juli 2008

Rullatorer og cappucino på Andenes

Andenes og Andøya er noe for seg selv. Her kan du finne noe av vakreste og villeste Norge kan by av natur, her er det frisk luft, og ikke minst et godt og positivt miljø fullt av gjestfrie og blide nordlendinger. Kulturtilbudet er godt, med festivaler både sommer og vinter. Det er et godt sted å bo.
Men det har skjedd store forandringer her siden jeg forlot for 25 år siden. Etter gode tider på 70 og 80-tallet, med stor militær aktivitet og en fiskeflåte som gjorde Andenes til Norges største fiskevær, er det nå rullator-generasjonen som dominerer. Folketallet er redusert med 40 prosent, skolene forfaller og det blir stadig flere tomme butikkvinduer. Yndlingskaféen min, Yanti, som serverte kaffe latte og hjemmelagede burgere, gikk nylig konkurs. Og det til tross for at Odd Gunnar og jeg hadde høy frekvens på kafébesøkene i redsel for at også dette stedet skulle ende hos skifteretten. Men det hjalp selvfølgelig ikke, det skal nok flere gjester enn oss for å gi et tilfredsstillende kundegrunnlag.


De gamle utestedene er også borte, Viking, Andrikken og Jeppes Pub. Det mest populære etablissementet i dag er Kafé Mea. Der møtes de mest slitne av oss, men der er det også fullt hus hele uka. Odd Gunnar trives veldig godt der, og planlegger en øl- og spaserklubb som kan ha Mea som treffsted. Jeg er nå ikke så sikker på om jeg vil være med i den klubben……

Det er fortsatt kino her. Ikke hver dag, heller ikke hver uke, men et par ganger i måneden, kanskje? Treningssenteret lever i beste velgående, heldigvis. Og Vinmonopolet. Og den nyoppstartede kajakklubben har forhåpentligvis livets rett. Og fjellene ligger der og venter på at noen skal bestige dem, hver dag, hele året.

Andøya er et ideelt sted for de som som har varme klær og som liker å være ute.

Ingen kommentarer: