onsdag 5. mars 2008

Torskemølja

Av Ninette

Nå har vi endelig fått mølja i hus - torsk, lever og rogn - mange, mange kilo. Fisken er kjøpt fra båt på Bleik. Båtene kom inn i "skjømminga", fylt til randen med fisk. (De uinnvidde vet kanskje ikke hva "skjømminga" er?)

Leif, min far, er "verdensmester" i å gjøre opp fisk, i å skjære filet. Historien sier at da han i yngre år jobbet på fiskebruk, kom det klager fra den finske importøren av dyrefor, at det ikke var mat i dyreforet fra Andenes, bare fiskebein :-) Selv sier han at fluene fløy forbi kassene der beinrestene fra produksjonen hans havnet.

Det er viktig at denne kunnskapen i å gjøre opp fisk videreføres til nye generasjoner. Odd Gunnar er den som skal lære (han er jo en ung mann på 50), og Tom sier at det bare er å "hive seg uti det", for det tar 10 - 20 år å bli like flink som Leif.

De to herrene installerte seg i vaskekjelleren en kveld i forrige uke. Leif jobbet, Odd Gunnar hadde rollen som observatør og linselus. Han fikk prøvd seg med kniven, han også, det gikk bare bra (han skar ikke fingrene). Men særlig fort gikk det ikke.

Bilder fra denne øvelsen kan dere se i lysbildefremvisningen i bloggen.

I tillegg til en fryseboks full av fersk torsk, har vi hengt opp fisk til tørking bak garasjen. Det skal bli "boknafesk", en annen delikatesse. Det er flott å bo midt oppe i et sånn fantastisk matfat!

Gled dere, folkens, til dere skal komme på besøk. Hvis dere ikke liker fisk, må dere nok hente maten deres på Lysthuset :-)

Ingen kommentarer: